Życie podobno jest piękne
Życie nie zamyka się w jednoznaczej odpowiedzi zrobić \"tak\" lub \"nie\". Nic nie jest tylko czarne lub tylko białe są inne kolory niekoniecznie szare. Nie ma sensu wracać wstecz i żałować, że czegoś się nie zrobiło lub nie powiedziało. Wtedy cały czas skupiona byłabym na przeszłości. Dziś jest teraz. Wczoraj zostaje częściowo w pamięci. Jutro to niewiadoma. Wydarzenia i sytuacje wspominane w kręgu bliskich i znajomych nie zawsze są tak samo pamiętane i często okazuje się, że to co drażniło nas (nasze odpowiedzi i zachowanie jeśli jesteśmy samokrytyczni) podobało się im.
Szekspirowskie \"być albo nie być\" dźwięczy nawet w bacowskim kawale i tak samo w pytaniu być czy mieć. Przecież można i być i mieć i wcale niekoniecznie mieć to znaczy posiadać majątek wymierny chociaż podobno pieniądze szczęścia nie dają ale dobrze jak leżą z boku. Być to też nie zawsze stać na świeczniku. Można być w małej społeczności w wąskim kręgu znajomych i bliskich lubianym i podziwianym. To zależy tylko od nas samych. Dziś dzień wydaje się taki mniej ponury mimo, że za chwilę dodamy sobie rok
i przeanalizujemy (a może pódziemy z marszu) poprzedni. Postanowienia noworoczne ja ich nie robię nie dlatego, że nie dotrzymam ale dlatego, ze same postanowienia czasami są tak łatwe w wykonaniu ze nie warto postanawiać wystarczy tak zrobić. Przyszłość i tak skoryguje wszystko co zamierzamy i postanawiamy. Zastanawiam się tylko czy moje marzenia są inne niż dziesięć lat temu czy tylko trochę podobne do tamtych i czy robiąc kolejny krok w życie zachowałam odrobinę swojej młodości.